İletişim Sorunları

Evlilikte iletişim ve eşler arası iletişim sorunları (1)

    Evlilik zor bir yapılanmadır. Sorumluluğu fazla olan, uzun soluklu bir serüvende diyebiliriz. Farklı iki bireyin bir arada uzun süre kalabilmesi ve anlaşabilmesi için en temel ihtiyaç olan iletişime ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacında sağlıklı ve çift yönlü olması gereklidir. Eşlerin isteklerini ve beklentilerini karşılıklı aktarması ilişkinin sürekliliği açısından çok önemlidir. İletişim yapısının farkında olmayan bireyler belli süre sonra kopukluk yaşayarak ilişkilerini yaralayabilir ve hatta bitirme noktasına dahi getirebilirler. Öncelikle şunu anlamakta fayda var; sadece evlilik değil bütün ilişkilerin devamı içim iletişim şart olduğu. Arkadaşlık, akrabalık ve iş hayatında iletişimin olması kişinin hayat kalitesinin yanında başarısını ve doyumunu da pozitif düzeyde arttırmaktadır.
    Bu kadar önemli bir kavram olan iletişimin yanlış şekilde yapılanması çok vahim sonuçlara sebep olabilir. Şimdi evli çiftlerin birbirine en çok yaptığı iletişim hatalarından bir kaçından bahsetmek istiyorum.

1- Tek yönlü iletişim: Bu iletişim şeklinde karı-koca kendi haklığığını ispat etmek için karşı tarafın düşüncesini önemsemeden kendi düşüncesini karşı tarafa kabul ettirme çabasına girdiği iletişim şeklidir. Kısacası karşı tarafın ne dediğinin bir önemi yok. Bu iletişim şekli değersizleştici ve yıkıcı bir tercihtir ve tartışmaların sonuçlanmamasını, iki tarafında ciddi şekilde yıpranmasına sebep olan bir yöntemdir.
2-Dinlememe: Çok ciddi bir iletişim sorunudur. Partnerinin ne dediğini dinlemeden cevap verme davranışı, tahrik edici bir yöntemdir.
Karşı tarafı dinlememe sonucunda ne dediğini anlamama, isteğini bilmeme gibi sonuçlar doğurabilir. Bu da eşlerin karşılıklı iletişimine çok ağır darbe vurabilir.
3- Empatisiz iletişim: Eşler karşılıklı konuşma esnasında karşı tarafın duygu ve düşüncesini anlamadığı için, yeter empati yapamamaktadır. Verdikleri geri bildirimlerde sınırlı olacağı için eşler arasında anlaşılmama duygunu fazlası ile arttırmasına sebp olmaktadır. Tam tersi empatik yaklaşım, çiftler arasındaki iletişimi arttığı gibi ilişkinin de kalitesini arttırmaktadır.
4- Geri bildirim: Görev ve sorumlulukları olan eşler, bunları yerine getirdikten sonra beklenti içinde olabilmektedir. Değer duygusu için çok önemli olan geri bildirim olmadığı zaman, heves ve isteklerinde azalma meydana gelebilmektedir. Olumlu geri bildirim ise evliliğin renkliliği açından çok önemlidir. Sağlıklı bir iletişim kanalına sahip bireylerde geri bildiğimler yapılabilmektedir.

Evlilikte yaşanan iletişimsel sorunlar ile ilgili sorularınızı bizimle iletişime geçerek sorabilir, çözümleri için randevu alabilirsiniz.

Evlilikte iletişim sorunlar 2 yazım için takipte kalın..

 

 

Gaziantep Psikolog

Muhittin DAR