Psikoterapi
Psikoterapi insanların ruh sağlığına ilişkin sorunların, bir profesyonel kişi ile konuşulması yoluyla çözümlenmesi girişimlerine verilen addır. Psikoterapi esnasında, kişi ruhsal durumu, ruh hali, duyguları, düşünce ve davranışlarını fark edip anlamı şansını yakalar. Psikoterapi sayesinde bir bakıma yaşamınızı nasıl kontrol edebileceğinizi ve değişen koşullarla sağlıklı yollarla nasıl baş edebileceğinizi öğrenir ve yeni duruma uyum sağlarsınız.
Birden fazla psikoterapi şekilleri vardır ve her bir psikoterapi okulu kendisine has bir yöntemini kullanır. Psikoterapi türünün seçimi büyük oranda hastanın/danışanın özel durumuna ve hizmeti veren merkezin imkanlarına göre yapılır. Psikoterapiye konuşarak tedavi, danışmanlık ve terapi de denilebilmektedir.
Psikoterapi bir çok ruhsal sorunun tedavisinde faydalı olabilmektedir.
- Kaygı Bozuklukları: Obsesif kompulsif bozukluk (takıntı zorlantı bozukluğu), fobiler, panik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu
- Mizaç Bozuklukları: Depresyon, Kaygı
- Biriktirme Hastalığı
- Yeme bozuklukları: Anoreksi ve bulimi gibi yeme bozuklukları
Psikoterapi sadece hastalıklarda değil ayrıca yaşama ait bir kısım zorluk ve başarısızlıklarda da kişilerin tercih ettiği bir yöntemdir.
Örneğin:
- Eşler arasındaki sorunlarda,
- İş ve okul gibi ortamlarda kaygı ve zorlanmaların azaltılmasında,
- Boşanma, sevilen bir kimsenin kaybı ve iş kaybı türünden hayata dair önemli değişiklikler ile baş etmede,
- Çabuk sinirlenme ve pasif-agresif davranış gibi sağlıksız davranışlarla baş edilmesinde
- Diyabet, kanser ve kronik ağrı gibi kronik ve ciddi fiziksel sağlık sorunlarında kişisel uyumun yakalanabilmesi amacıyla,
- Fiziksel ve cinsel travmada,
- İster fiziksel isterse ruhsal nedenlerle ortaya çıksın, cinsel sorunlarda,
- Kimi uyku sorunlarında
Bazı durumlarda psikoterapi, ilaç tedavisine yakın düzeyde etkili olduğu görülmektedir. Ancak, ruhsal durumunuzun özelliklerine bağlı olarak psikoterapinin tek başına yeterli olmayacağı bir çok durumda, psikoterapi ilaç tedavisi gibi fiziksel tedavi yöntemlerine yardımcı bir yöntem olarak birlikte uygulanmaktadır. Psikoterapi sıklıkla risksiz bir yöntemdir ve bilinçli şekilde sorunla baş edilmeye çalışılır.. Psikoterapinin kimi dönemlerinde acı verici his ve deneyimlerin incelenmesi sebebiyle,kişiler çoğu zaman kendilerini rahatsız hissedebilirler. Maruz bırakma (exposure) terapisinde kaçınmakta olduğunuz kimi durumlarla yüzleşmeniz gerekecektir ve zor bir durumdur örn. yükseklik korkusu olanlarda uçağa binme gibi. Bu gibi anlarda geçici bir kaygı hissetmeniz doğaldır. Ancak bu sayede öğreneceğiniz baş etme yöntemleriyle daha sonra, olumsuz korku ve hislerinizi idare etme yolları geliştireceksiniz.
Randevu için :
0507 396 69 41