Kendimi Tanımıyorum
Kendimi Tanımıyorum
Ne güzel demiş Yunus Emre ;
“ İlim ilim bilmektedir,
İlim kendin bilmektir.
Sen kendini bilmezsen,
Ya nice okumaktır.”
İnsanın en önemli görevlerinden biri de kendini tanımasıdır. Kişi kendini tanımadan hayatı yaşayamaz, yaşadığı hayattan zevk alamaz. Kendi amaçlarını bilmeyen bireyler, başkalarının amaçlarına hizmet etmek zorunda kalarak istemediği bir hayatı yaşamak zorunda kalabilir. Her bireyde farklı bir potansiyel vardır. Farklı yönleri ve yetenekleri vardır. Gelişime açık yönleri, sınırlı yönleri… Peki bunları fark etmesi, kendini keşfetmesi gerekiyor.
Kendimi Nasıl Tanıyabilirim?
İnsanlar kendini tanımak için bir çaba harcamaları gerekebilir. ‘Ben buyum’ diyip kenara çekilmek, kendini sınırlandırmakla birlikte yeniliklerden de kaçmak anlamına gelir. Öncelikli olarak kişinin aşağıda yazan soruları kendine sorması gerekir.
- Kimim ben?
- Olumlu kişilik özelliklerim nelerdir? Olumsuz kişilik özelliklerim nelerdir?
- Ne yapabilirim? Hayallerim Neler?
- Yaşam amacım nedir? İlişkisel amacım nedir? Sosyal amacım nedir?
- Ekonomik amacım nedir? Ailesel amacım nedir?
- Sevdiğim şeyler ( hobiler, yemekler, kitap, aktivite, vb.) nelerdir?
- Sevmediğim şeyler nelerdir?
- Güçlü Yönlerim ve zayıf yönlerim nelerdir?
- Değer yargılarım nelerdir?
Bu soruların cevabı kendinizi daha iyi tanımaya yardımcı olacaktır. Kendini tanıyan kişiler kendini gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerleyebilirler. Yaşam kalitesi daha yüksek olup yaptığı çoğu aktiviteden zevk alırlar. Daha pozitif bir kimliğe bürünürler. Çevresindeki kişilere örnek olarak yol gösterici olabilirler.