Çocuklarımızın Korkuları

Çocuğun korkusu normal bir duygudur. Fakat bu korku; çocuğun gündelik yaşamını engellemeye başladıysa, yaşına ve karakterine uygun olmayan davranışlar gösteriyorsa, bazı yerler, kişiler ve durumlardan kaçınmaya başladıysa, fiziksel nedeni belli olmayan, ısrarcı bedensel şikayetleri varsa, korkutucu kabuslar, korkusundan dolayı uyuyamaması, odasına girmemek için ağlama nöbetleri geçirmesi gibi boyutlara geldiyse artık normal bir korku olmaktan çıkar.

Çocukta korku neden oluşur?

Korkuların çoğu çocuğun yaşadığı olumsuz bir deneyimden sonra ortaya çıkmaktadır. Beklenmedik olumsuz bir durum, bir kaza, gürültü, karanlık, okul, yalnız kalma, terkedilme, ölüm, aile içinde şiddet, kabuslar, otorite, zorbalık gibi durumlar korkulara neden olabilir. Korku öğrenilmş bir davranıştır. Çocuk örümcekten korkan annesini görür ve tepkisine şahit olur. Daha sonra “Örümceklerden korkmalıyım!” algısını oluşturur.

Korku Türleri

Alay edilme korkusu                  Ayrılma korkusu

Banyo korkusu                             Başarısızlık korkusu

Bilinmeyen korkusu                   Böceklerden korkma

Doğal olaylardan korkma          Eleştirilme korkusu

Fantastik varlıklardan korkma(canavarlar, hayaletler, devler)

Fiziki şiddet korkusu                   Hayvanlardan korkma

İletişim korkusu                           Karanlık korkusu

Kaybolma korkusu                      Okul korkusu

Ölüm korkusu                              Sınav korkusu

Terkedilme korkusu                    Yalnızlık korkusu

3-6 yaş arası çocuklarda en çok dile getirilen korku türü fantastik varlıklardan korkmadır. Bunun sebebi bu yaş grubu çocukların hayal ile gerçeği henüz ayırt edememesidir. Bu yüzden çocukların izlediği ÇİZGİ filmler ebeveynlerin kontrolü altında olmalıdır.